Dovolená v Turecku

Turecko se rychle stalo oblíbenou prázdninovou destinací pro britské cestovatele. Země východu se západem je skvělým mixem kultury, historie a pláží.

Některé státní svátky v Turecku jsou jedinečné, například Den národní suverenity a Den dětí, který připomíná první shromáždění Velkého národního shromáždění v roce 1920, ale byl také národu darován Atatürkem jako dárek pro jejich děti.

Nový rok

Nový rok, v Turecku také známý jako Yilbasi, je státní svátek, který se slaví 1. ledna. Je to čas, kdy se rodina a přátelé sejdou a užijí si začátek roku. Je to také čas, kdy si lidé dávají předsevzetí na příští rok.

Ačkoli je Nový rok sekulárním svátkem, mnohé ze svých tradic si vypůjčil ze západních svátků. Například turecké rodiny pro tuto příležitost často zdobí jedle a mohou si navzájem dávat dárky podobné těm, které se dávají na Vánoce. Turci navíc oslavují Noela, sekulární verzi Santa Clause, který přináší dárky dětem.

Svátky jsou také časem, kdy si lidé mohou zaslouženě odpočinout od práce. Obchody jsou zavřené, školy a vládní úřady jsou také zavřené. Mnoho lidí tento den využívá k návštěvě rodiny a přátel a k trávení času ve svých domovech. Někteří lidé rádi navštěvují veřejné akce v místních parcích a v centrech měst.

Ve větších městech Turecka se konají ohňostroje u příležitosti konce starého roku a začátku nového roku. Kromě toho se zde konají koncerty a další zábava pro pobavení návštěvníků. Lidé, kteří raději zůstávají doma, obvykle tráví den se svými rodinami a užívají si velkou večeři z krůty a dalších tradičních jídel. Mohou také sledovat televizní pořady a další formy zábavy.

Někteří lidé se během této dovolené rozhodnou vyrazit ven a užít si noční život. Istanbul má například mnoho míst, kam mohou lidé jít na párty, včetně klubů a barů. K dispozici jsou také restaurace s nádherným výhledem na Bospor. Někteří lidé se dokonce vydají na plavbu, aby viděli světla města a ohňostroje z moře.

Další možností je Belek, letovisko na jihu Turecka. Je to krásné místo s plážemi, golfovými hřišti a termálními lázněmi. Mnoho turistů přijíždí do Beleku oslavit Nový rok se svými přáteli a rodinou. Kromě večírků a jiných slavností nabízí letovisko také řadu aktivit, včetně koncertů živé hudby a vzrušujících jízd.

Turisté považují pronájem auta za jeden z nejlepších způsobů, jak si to všechno užít Turecko má co nabídnout. Pronájem auta ekonomické třídy v Kemeru bude stát asi 15 eur na den, v Alanyi - asi 16 eur na den. p>

Vánoce

Přestože je Turecko muslimskou zemí, je pro cizince stále oblíbenější slavit Vánoce v této zemi. Během měsíce prosince jsou istanbulské ulice a nákupní centra vyzdobeny jasnými zářícími světly a z rádia hraje sváteční hudba. Mnoho Turků navíc přijalo sekulární verzi Santa Clause, známého jako „Baba Noel“, který navštěvuje domovy s dárky pro děti.

I když tyto oslavy nemají pro většinu občanů země žádné náboženské důsledky, dodávají svátku vánoční atmosféru, kterou si většina návštěvníků užívá. Je však důležité poznamenat, že to neznamená, že 24. a 25. prosinec nejsou pro turecké obyvatelstvo běžnými pracovními dny.

Jako u všech svátků je jídlo velkou součástí slavností a můžete očekávat, že restaurace během této doby vytáhnou všechny překážky. Některá místa dokonce na Štědrý den uspořádají večeři formou bufetu. Protože je však Turecko převážně muslimskou zemí, možná v něm nenajdete tolik jídel s vepřovým masem jako v jiných zemích.

Nový rok se slaví podobně jako v západních zemích. Na Silvestra se rodiny sejdou u sebe a dají si velké jídlo. Poté si připíjí na Nový rok a vymění si drobné dárky. Poté bude rodina hrát hry a sledovat různé televizní pořady až do půlnoci, kdy zazvoní na Nový rok.

Je také běžné, že Turci během silvestrovských oslav shazují ze střechy svého domova granátové jablko. Říká se, že to přinese štěstí v následujícím roce.

Jak roste popularita Vánoc v Turecku, SAT-7 TURK se zavazuje pomáhat šířit informace o skutečném významu tohoto období. Kanál bude během vánočního období vysílat jedinečné křesťanské programy, které mají Turky poučit o významu Kristova narození. Kromě toho poskytne útěchu a podporu křesťanským uprchlíkům z Íránu a Sýrie, kteří uprchli ze své vlasti kvůli pronásledování.

Den nezávislosti

Turecká republika je založena na principech demokracie, sekularismu a svobody. Řídí se zákony přijatými zástupci občanů země. Občané mají právo volit a být volen, stejně jako povinnost chránit, zachovávat a udržovat při životě ústavu a její hodnoty.

29. října 1923 Velké národní shromáždění Turecka vyhlásilo vznik Turecké republiky. Vyhlášení republiky ukončilo Osmanskou říši a ustavilo Tureckou republiku jako nezávislý stát. Právě v tento den se Turecku otevřely dveře nové éry.

Mustafa Kemal Pasha, který se stal známým jako Atatürk (otec Turků) a vedl Národní válku za osvobození, byl prvním prezidentem nově založeného státu. Toto datum se v zemi slaví jako svátek a důležitý historický okamžik pro národ.

Během Národní války za osvobození bylo cílem Mustafy Kemala přeměnit zbytky Osmanské říše na moderní Turecko. Provedl zemi řadou politických, ekonomických a kulturních reforem, aby vytvořil sekulární národní stát založený na jeho kemalistické ideologii.

Kemalistická ideologie zdůrazňovala vytvoření republiky s demokratickou vládou, sekulárním státem, oddělením náboženství a politiky a smíšenou ekonomikou se soukromým vlastnictvím v některých sektorech a státní účastí v jiných. To také podporovalo pocit nacionalismu v zemi.

Den republiky je v zemi státním svátkem a školy jsou zavřené. Veřejné projevy mají politici a mnoho lidí navštěvuje Atatürkovo mauzoleum, které se nachází v hlavním městě Ankary. Oslavy se nesou ve znamení vlajek a zvuku vojenských kapel.

Den si připomíná nacionalistické vojáky, kteří bojovali za vytvoření tureckého státu. Několik měst pořádá průvody a průvody s pochodněmi u příležitosti této události. Je to čas, kdy se schází rodina a přátelé. Barvy turecké vlajky červená a bílá se často používají jako symbol oslav. Svátek je také příležitostí k blahopřání a projevení lásky k sousedům a spojencům. Například turecké velvyslanectví v Aténách zveřejnilo na Twitteru zprávu s blahopřáním řeckému lidu a vládě k jejich státnímu svátku. Tento příspěvek široce odsoudili politici, jako je předseda Republikánské lidové strany (CHP) Kemal Kilicdaroglu a předseda Strany národního hnutí (MHP) Devlet Bahceli, a novináři včetně Cema Gurdenize.

Den práce a solidarity

Tento svátek, který se každoročně slaví první květnové pondělí, oslavuje přechod z jara do léta a byl vyhlášen oficiálním státním svátkem v roce 1935. Tento den je také známý jako Den vítězství a mnoho lidí využívá příležitosti k účasti na vojenských přehlídkách. které se konají ve velkých městech po celé zemi. Majitelé obchodů a obyvatelé vystavují turecké vlajky a obrázky zakladatele nezávislého Turecka Mustafy Kemala Ataturka.

Původ Svátku práce se datuje do poloviny 19. století, kdy byl poprvé použit dělnickým hnutím jako způsob, jak ukázat svou potřebu zlepšit pracovní podmínky, jako je např. osmihodinový pracovní den. Demonstrace rostly na popularitě a brzy se rozšířily do dalších zemí světa, kde se nyní slaví. V Turecku se první svátek práce slavil v roce 1923 a v roce 1925 byl zakázán, ale v roce 1935 se vrátil jako státní svátek Jaro a květiny.

Dnes se stále slaví jako státní svátek, i když existují omezení, co mohou pracovníci dělat. Mohou se zúčastnit protestů na vládou schválených místech, ale v minulosti se někdy staly násilnými. Většina lidí prostě tráví den odpočinkem s rodinou a přáteli.

Svátky v Turecku jsou vhodnou dobou pro setkávání rodin a mnoho lidí tyto dny využívá také k návštěvě jiných částí země nebo ke krátké pauze v zahraničí. Během těchto období je vhodné rezervovat ubytování, lety a zájezdy s dostatečným předstihem, protože hotely, restaurace a atrakce budou rušnější než obvykle. Je také dobré zkontrolovat stav místních silnic, protože provoz může být během těchto svátků na některých hlavních silnicích velmi hustý. Svátek oběti je půldenní prázdniny a většina turistických atrakcí se na toto období zavře, ale další den jsou opět otevřeny. Den také slouží jako přípravný den na Kurban Bayrami, což je důležitý islámský festival, který trvá 4 dny. Většina podniků a bank bude zavřena v předvečer svátku oběti a v celém Kurbanu Bayrami samotném.