Zájezdy do Istanbulu

Zájezdy do Istanbulu jsou skvělým způsobem, jak prozkoumat město, objevit jeho bohatou historii a ochutnat místní chutě. Třpytivé mešity, osmanské paláce a bazary tohoto závratného města jsou pastvou pro oči.

Pokud chcete vidět všechny hlavní památky města, celodenní prohlídka je nejlepší způsob, jak jít. Se zkušeným průvodcem prozkoumáte památky města včetně Hagia Sophia, Modré mešity a baziliky Cisterny.

Staré město

Staré město, často označované jako oblast Sultanahmet, je místem, kde najdete většinu hlavních atrakcí Istanbulu. Při procházce jeho křivolakými uličkami uvidíte byzantskou architekturu a středověké mešity, stejně jako osmanské paláce, nespočet kostelů a staleté ruiny.

Vrcholem každé prohlídky Starého města je návštěva ikonického chrámu Hagia Sophia a Modré mešity. Tyto dvě památky, postavené před 1500 lety v Byzantské říši, musí každý cestovatel do Istanbulu vidět.

Můžete se také procházet po Grand Bazaar, což je jeden z největších trhů v Istanbulu a pyšní se širokou škálou obchodů, které si můžete prohlédnout. Je to skvělé místo k nákupu tureckých suvenýrů a dalších místních lahůdek.

Mezi další místa, která musíte ve Starém městě vidět, patří Bazilika Cisterna, což je fascinující podzemní nádrž naplněná vodou, jejíž historie sahá až do 6. století. Kromě toho můžete vidět ruiny The Stone of Million, sloup, který byl výchozím bodem pro jakoukoli vzdálenost ve starověké Konstantinopoli.

Je zde také impozantní palác Topkapi, který byl královským sídlem během Osmanské říše. Je to velký komplex budov zasazený mezi zahrady a je nemožné ho celý prozkoumat během krátkého výletu.

Další ruiny, které můžete ve Starém městě vidět, jsou Hipodrom, kde se za římských dob konaly závody vozů. Bylo zde odkryto několik soch a relikvií z té doby, včetně obelisku z Egypta a hadího sloupu z Delf, oba pocházejí z roku 324 našeho letopočtu. Můžete se také projít k Theodisian Walls, což je soubor starověkých hradeb z byzantských dob, které byly kdysi součástí císařova paláce.

Seznámit se s památkami Turecka za jeden den, stejně jako za týden, je nemožné, ale s pomocí můžete vidět maximum nových míst pronajatého auta na jednom z letišť v zemi. Například v Istanbulu si můžete pronajmout auto od 15 eur na den, v Antalyi - od 16 eur na den.

Scéna současného umění v Istanbulu

Vzhledem k bohaté kulturní historii Istanbulu není divu, že město hostí mnoho výstav současného umění. Najdete zde širokou škálu děl místních i mezinárodních umělců, která zkoumají vztah mezi místem a identitou, stejně jako sociálně-politické problémy, které vyvstávají při konfrontaci s globalizací a změnou klimatu.

Několik galerií v Istanbulu podporuje začínající umělce a zastupuje místní i mezinárodní talenty, od malby přes fotografii až po sochařství. Patří mezi ně Mamut Art Project, Step Istanbul a Base Istanbul.

Dalším multiplatformním muzeem v Istanbulu je Salt, které se zaměřuje na umění nových médií a nabízí pestrou škálu výstav. Uvidíte videoart a fotografie tureckých i mezinárodních umělců a můžete se také zúčastnit workshopů, promítání a představení.

Zilberman Gallery má dva galerijní prostory v Istanbulu a Berlíně a pořádá přibližně 12 výstav ročně. Jejich istanbulský prostor se nachází ve dvou patrech apartmánu Misir, jednoho z nejznámějších příkladů secesní architektury v Istanbulu. Svůj rok zakončí přehlídkou nazvanou „Young Fresh Different“, která zahrnuje skupinu prací přihlášených do otevřené výzvy a vybraných porotou.

Oktem Aykut je další galerie současného umění v Istanbulu, která se zaměřuje na začínající umělce a umělce střední kariéry. Galerie má silnou síť mezinárodních partnerů a podporuje mladé umělce, kteří mají velký zájem o zkoumání vztahu mezi místem a identitou.

Kromě galerií Istanbul také hostí řadu nezávislých institucí věnujících se podpoře místních a mezinárodních umělců. Některé z nich jsou patronátními organizacemi, jiné provozují vlastní umělecké prostory a galerie. Některé, jako je Saha, jsou založeny podnikavými ženami a k financování svých projektů využívají soukromé prostředky.

Modrá mešita

Modrá mešita, která se nachází v historické čtvrti Sultanahmet, je jednou z nejoblíbenějších atrakcí Istanbulu. Jeho šest minaretů je proslulých svou krásou a jeho architektonické detaily konkurují proslulému chrámu Hagia Sophia.

Název mešity pochází z 20 000 ručně malovaných dlaždic Iznik, které zdobí její vnitřní stěny. Interiér mešity je také plný ohromujících oken z barevného skla a různých květinových motivů.

Jeho architektura vychází ze stylu architekta Sinana, který během Osmanské říše navrhl mnoho mešit. V mešitě se nachází 6 minaretů, které se tyčí nad nádvořím.

Při navrhování mešity chtěl Sinan, aby to vypadalo, jako by to byl královský palác. Přidal velkou centrální kopuli s nižšími polokopulemi, čímž vytvořil majestátní atmosféru.

Když budete procházet interiérem, všimnete si, že každá dlaždice má jinou barvu modré. Barvy obkladů dodávají interiéru atmosféru nesmírnosti a vznešenosti.

Mešita obsahuje také řadu dalších jedinečných prvků. Například v modlitebně je mnoho lustrů, které podporují osvětlení. Lustry jsou vyrobeny z pštrosích vajec, která pomáhají odradit pavouky, kteří si mohou vytvářet sítě ve stropě.

Kromě toho je zde mnoho oken, která umožňují přirozené světlo do modlitebny mešity. Okna mají složitý design a jsou podpořena řadou propracovaných lustrů.

Pokud plánujete prohlídku Istanbulu, Modrá mešita je skvělým místem k návštěvě. Mešita je otevřena pro veřejnost po celý den, včetně modliteb.

Abyste se vyhnuli dlouhému čekání, měli byste si naplánovat návštěvu Modré mešity ráno. Je také důležité vyhnout se návštěvám v pátek. Důvodem je, že náboženská půda v této době přitahuje největší objem návštěvníků.

Velký bazar

Pokud chcete nakupovat v Istanbulu, nenajdete lepší místo než Grand Bazaar. Jedná se o jeden z největších krytých trhů na světě a má více než 3000 obchodů prodávajících širokou škálu zboží od šperků po koberce a koření.

Bazar se nachází v Beyazit a snadno se k němu dostanete veřejnou dopravou ze Sultanahmet a Sirkeci. Můžete jet tramvají linky 1 (zastávka Bacilar-Kabatas) ze Sultanahmet do Beyazit, což je asi 15 minut chůze od bazaru.

Když budete procházet komplexem, narazíte na mnoho tradičních bedestenů (nádvoří obklopené obchody bazaru). Tyto bedesteny jsou stále organizovány stejným způsobem jako v 15. století, s různými oblastmi pro každý produkt – kožené výrobky, keramika, obuv, šperky, textil atd.

Až si projdete bazar, nezapomeňte si dopřát některé z vynikajících tureckých jídel, která jsou v této oblasti k dispozici. Existuje několik restaurací, které nabízejí širokou škálu jídel, včetně kebabu a ražniči.

Můžete si také vychutnat šálek kávy nebo čaje v jedné z mnoha kaváren, které jsou po celém trhu rozesety. Můžete dokonce ochutnat některé z místních pouličních jídel a získat autentický pocit z kultury a kuchyně města.

Velký bazar je nutností pro každého návštěvníka Istanbulu. Jeho krása a historie jsou bezkonkurenční a zanechají ve vás po návštěvě pocit inspirace. Ať už jste nákupní fanatik nebo prostě chcete zažít zázraky starověké turecké kultury, toto je pro vás ideální zájezd! Rezervujte si prohlídku ještě dnes a začněte plánovat cestu do Istanbulu.

Čtvrti Beyoglu

Beyoglu je domovem jedněch z nejlepších istanbulských obchodů, restaurací a nočního života a je také nutností pro milovníky umění a historie. Tato moderní evropská čtvrť je také vhodnou základnou pro výlety k Bosporu, odkud odjíždějí lodě na asijskou stranu města.

Je to jedna z nejlépe propojených částí města, takže se můžete snadno pohybovat pomocí linek metra, tramvají nebo trajektů. Můžete se také projít po náměstí Taksim a projít se nebo jet tramvají ke Galatské věži, jedné z nejpůsobivějších památek Istanbulu.

Čtvrť Beyoglu kdysi obývala velká židovská populace a židovské muzeum v této čtvrti je nutností. Před vstupem se budete muset prokázat průkazem totožnosti a projít bezpečnostní kontrolou, ale můžete se dozvědět o historii židovské komunity v Turecku.

Ve čtvrti Beyoglu najdete řadu hotelů, od levných až po luxusní. Mnohé nabízejí úžasný výhled na panorama Istanbulu, zatímco jiné nabízejí nepřeberné množství kulturních aktivit.

Beyoglu má řadu muzeí k prozkoumání, včetně muzea Pera (Pera Muzesi) a Istanbul Modern. Zavítejte také do Galatské věže, kde se můžete podívat na historické památky Istanbulu z ptačí perspektivy.

Další oblíbenou atrakcí v Beyoglu je Kilic Ali Pasa Hamam, autentický osmanský hamam, kde si můžete dopřát tradiční turecké lázně. Je to skvělé místo k odpočinku po dni stráveném prohlídkou městských atrakcí.

Ve čtvrti Beyoglu je několik dalších atrakcí, včetně starého města Istanbulu, které také stojí za návštěvu. Istanbulské archeologické muzeum je nutností pro milovníky umění a bazilika Cisterna je architektonickým zázrakem, který sahá až do starověkých římských dob.