Dovolená ve Francii

Abych parafrázoval známé rčení – „vidět Francii a zemřít“. Koncentrace bohatství a luxusu na Champs Elysees, pulzující život na Montmartru, skvělá francouzská kuchyně v malých restauracích, národní chuť ve všech jejích projevech.

Ti, kteří rádi cestují autem, si obvykle auto ve Francii rezervují online předem. V Paříži bude pronájem kompaktního vozu stát od 16 eur na den, v Cannes o něco dražší – od 21 eur za den den. Ceny se mohou lišit v závislosti na sezóně, třídě vozu a době pronájmu.

S tím vším si člověk nemůže pomoct, ale zamiloval se do této země a už se sem nechce vrátit. Francouzská kuchyně je jednoduchá a sofistikovaná zároveň. Vaječná omeleta se zde stává „manou z nebes“ a slavná cibulová polévka se proměňuje v „nektar bohů“.

Foie gras, artyčoky, bujabéza,
ústřice – každý region Francie má svou tradiční pochoutku. Každý turista si po příjezdu do Francie uchovává v hlavě celý seznam věcí, které musí udělat. Počínaje „plivnutím z Eiffelovy věže“ a konče návštěvou královských zámků na Loiře.


Tok řeky Loiry
je tradiční turistická trasa pro ty, kteří se chtějí seznámit s historií země, vidět jedinečné památky antické architektury a pocítit atmosféru romantického středověku. Chinon, Amboise, Chambord, Chateauden – kterékoli z těchto jmen odráží staletí historie. Muzeum voskových figurín ("Dámská galerie"), světelná a zvuková večerní představení, ukázkové krmení čistokrevných psů ("psí polévka") - tyto zábavy ponoří hosty zámku do starobylé atmosféry. Milovníci luxusu a „hvězdné“ elegance by rozhodně měli navštívit „Francouzskou riviéru“, slavné Azurové pobřeží.


Cannes, Menton, Cassis, Antibes, Pěkné. Toto je břeh umělců, hudebníků, milionářů a aristokratů. Své místo pod sluncem Francie si najdou i outdooroví nadšenci. Avoriaz, Val Thorens, Les Arcs, Meribel, Chamonix, Courchevel, nakonec – tato jména radostně znějí v srdcích milovníků lyžování a snowboardingu. Nádherné sjezdovky různých stupňů obtížnosti, pečlivá obsluha a různé ceny dělají z těchto míst zimní rekreace prestižní a oblíbená.