Kostel Notre-Dame-de-Blanc-Manto

Kostel byl postaven v letech 1685-1690 podle plánů Dona Antoinade Mashy. Jeho fasáda pochází z počátku 18. století. Trojúhelníkový štít spočívá na pilastrech s dórskými a iónskými hlavicemi, převzatými ze starověkého kostela Saint Eloi de Barnabite, zničeného při stavbě Boulevard Palace. Valená klenba interiéru v 19. století byla přestavěna Baltarem. V kapli sv. Genevieve (postavil ji Baltar v roce 1844) je sbírka obrazů z počátku 17. století zobrazující výjevy ze Starého zákona; v pravé boční lodi. "Klanění pastýřů" od J.-M. Brall; barokní kazatelna z roku 1749 je zdobena intarziemi se slonovinovou a cínovou intarzií.
Asistent pro turisty ve Francii je online rezervační služba pro auta. V Paříži budou průměrné náklady na pronájem kompaktního vozu asi 20 eur na den a v Nice to bude 18 eur na den.
Na tomto místě byl v roce 1258 založen klášter žebravých bratří řádu sv. Augustina, pro svůj oděv se jim také říká blans-mapteauxští mniši-bílí; po zrušení svého řádu přenechali toto jméno svým nástupcům, bratrům poustevníkům z řádu sv. Guillauma (Guillemitů). Ti ve svém kostele ukryli tělo Ludvíka Orleánského, který byl zabit na příkaz Jana Nebojácného. V 17. století z něj benediktini z kongregace Saint-Maure, kteří se usadili v nově přestavěném klášteře, udělali známé intelektuální centrum.
Notre-Dame-de- Lorette Church
Kostel po vzoru kostela Santa Maria Maggiore v Římě byl postaven v letech 1823 až 1836. I. Leba, aby sloužil čtvrti Nové Athény, která se tehdy rychle rozvíjela. Sochy víry, naděje a lásky korunují průčelí korintským portikem a vyřezávaným štítem („Chvála Panny Marie“ od Loboeuf-Nanteuila). V bohatě zdobeném interiéru se nachází mnoho obrazů, včetně obrazů z kaple de Bathem (Adolf Roger, 1840) a kaple Panny Marie (V. Orsel a A. Perin, 1864) a díla E. Deveria, A. Venchona, A. Esse, A. Perena, Pico; sochu Jana Křtitele podle náčrtu Loeba vytesal Duret. Dveře do cely, ve které byl během Komuny vězněn Abbé Sabatier, stále přežívají. Elegantní kurtizány této čtvrti byly v polovině 19. století přezdívány „Lorettes“.

• Kostel Saint-Ambroise
Postaven v roce 1866 T. Ballu ve středověkém stylu, který kombinuje románský a gotický styl. Prostorné průčelí lemují dvě čtvercové věže korunované osmibokými věžemi na základně obklopené zvonicemi. Portál se třemi oblými oblouky je korunován ochozem orámovaným drobnými arkádami, pinonem s vitrážovou růžicí a trojúhelníkovým štítem. V interiéru je klenba se šípovými kříženími; kaple Saint-Augustin a Saint-Ambroise jsou vyzdobeny nástěnnými malbami, které připomínají život obou světců. Od 17. století zde sídlila ženská kongregace z Annonsiades; původní kapli nahradil kostel Notre-Dame de Protection (1654-1657), který byl po prodeji majetku sboru Annonciade na konci 18. století přejmenován na kostel Saint-Ambroise. Současný kostel byl postaven na jeho místě poté, co Haussmann vytyčil Boulevard Voltaire.


• Kostel Saint-Christophe-de-Javel
Postaven v roce 1926- 1934. na místě kostela, který existoval od roku 1898, ale byl příliš stísněný. Postavil jej K. Benard ze železobetonu, byl navržen podle klasického plánu. Cihlová fasáda; prolamovaný betonový štít zdobí monumentální socha sv. Kryštofa (dílo P. Vigureux); v interiéru velké fresky od J. Martina-Ferriera a vitráže od A.-M. Manya.