Francouzská riviéra - Azurová pohádka

Nádherné pláže mezi palmami, známá letoviska hostící stovky slavných hostů, modrá středomořská obloha, luxusní hotely a křišťálově čisté vody - to jsou turistické kánony tohoto neobvyklého regionu - Azurového pobřeží, známého také jako Francouzská riviéra. Turisté z celého světa přijíždějí na jih Francie za slunečnou dovolenou, touží po luxusu, zlatém písku a azurovém moři v kombinaci s působivou přírodou dlouhého pobřeží.
Pro pohodlný výlet mnoho turistů preferuje použití auta půjčovny ve Francii. Průměrné náklady na pronájem auta v Cannes jsou 20 eur na den, v Nice - 18 eur na den.
Dalšími lákadly jsou půvabná městečka zasazená do malebných kopců, bohaté tradice, krásné památky a samozřejmě kuchyně. Kraj každoročně překonává rekordy v návštěvnosti, každé středisko se pyšní svými „highlights“. Večer se romantické promenády zaplní stovkami procházejících se hostů a nejlepší kluby a diskotéky začínají před svítáním svůj bláznivý tanec. V ulicích měst můžete obdivovat nejdražší auta, ochutnat lahodná jídla a nápoje, odpočívat v nejlepších koupalištích v Evropě a denně vidět stovky spokojených turistů. Pokud někdo hledá klidné, levné a klidné místo k pobytu, Azurové pobřeží asi není pro něj. Riviéra láká nejen krásnou krajinou a zajímavými památkami. Vysoká sluneční aktivita, více než 300 dní v roce, příznivé středomořské subtropické klima a teplé moře, jehož teplota málokdy klesne pod 25 °C – to je magnet na turisty. V této části Francie jsou zimy mírné a vlhké, zatímco léta suchá a horká. Pobřeží je často navštěvováno milovníky vodních sportů. Zde velí Mistral - ideální vítr pro plavbu na prkně s plachtou. Azurové pobřeží se rozprostírá mezi Španělskem na západě a Itálií na východě a na severu je tato část země chráněna před studenými větry vanoucími z kontinentu, pásu Alpes-Maritimes a horských oblastí Provensálských Alp.


Nejdůležitějším městem regionu je Marseille, brána do Středomoří. Město je díky své poloze neobyčejně barevné, kosmopolitní a mnohonárodnostní, což zajišťuje směs mnoha kultur. Město rozhodně stojí za návštěvu díky svým památkám, chaotické historii a mnoha zajímavým památkám.
Cestu po městě můžete začít z Muzea historie Marseille. Dále byste měli jet do Vieux Port – srdce města tepajícího od starověku, kde kotví krásné jachty a rybářské lodě. Nábřeží láká hladové turisty vůněmi čerstvých ryb a mořských plodů pocházejících z vynikajících taveren určených pro velký proud lidí. Mimochodem, stojí za to se podívat na dvě historické pobřežní pevnosti St. Nicholas a St. John, připomínající námořní bitvy a nájezdy pirátů.
Pak je čas přesunout se na hlavní tepnu živého města La Canebière centrum s mnoha obchody nabízejícími nejen suvenýry, ale i ty nejvybranější francouzské produkty. V Zahradě ruin jsou vidět stopy po řeckých opevněních.

V Zahradě ruin jsou vidět stopy po řeckých opevněních. A nejzajímavějšími památkami ve městě jsou radnice, známá také jako Hotel de Ville, duchovní kolébka města – katedrála Notre Dame de la Garde se zlatou sochou Panny Marie a opatství svatého Viktora s obrovskými katakombami.Umístění Marseille v kopcích činí oblast krajinářsky jedinečnou.Město tvoří přírodní prostory, parky a zahrady, které jsou snadné procházet se a užívat si relaxaci ve stínu bujné vegetace. Kromě několika zajímavých muzeí turisté velmi často míří na hrad If - skalnatý ostrov vynořující se z hlubin moře, známý z románu Alexandra Dumase "Hrabě Monte Cristo", kde byli na hradě drženi vězni.< br>


Mnoho turistů zde chce zůstat déle, aby si odpočinuli v luxusních hotelech a na několika malých plážích rozesetých po okolním pobřeží. Nejlepší písečné pláže se však nacházejí na jihovýchodě města, u pobřeží Calanques, kde do azurového moře klesají těžko dostupné skály a v malých zátokách jsou nádherná místa ke koupání. Oblast je nejlépe prozkoumat lodí na okružní plavbě organizované přístavy Marseille, Cassis, La Ciotat a Bandol.Perpignan, velké pobřežní město sousedící s několika malými letovisky jako Canet-en-Roussillon, Étang-de-Canet a de Saint-Nazaire a Saint-Cyprien-Plage se v létě plní stovkami turistů, kteří tráví čas na pobřeží. Ve městě můžete navštívit několik zajímavých památek, zúčastnit se četných „festivalů“ a relaxovat na nádherných, dlouhých a širokých plážích s jemným světlým pískem. Jejich atraktivitu zvyšuje umístění na kose oddělené od moře nádhernou lagunou. Zdejší pobřeží je ideální pro plachtění, windsurfing, kitesurfing a paragliding. Letoviska mají mnoho luxusních hotelů a apartmánů k pronájmu, na plážích si můžete pronajmout sportovní a zábavní vybavení a celé hodiny se opalovat.

Sete je letovisko s mnoha atrakcemi. Turisty sem přitahuje Saint- Pierre festival v červnu, zasvěcený patronu města Saint-Pierre. Během prázdnin se zasvětí moře a rybářské lodě. Kromě toho má letovisko několik zajímavých muzeí, můžete navštívit katedrálu a vybrat si širokou písečnou pláž de la Corniche na jihozápadě na východ od města, kde vede krásná promenáda. Středisko má několik dobrých restaurací. Velmi oblíbené jsou také plavby po okolní laguně, která je ve Francii považována za nejvýznamnější místo pro chov ústřic. Montpellier je mimořádná metropole. Je to atraktivní město pro turisty a krásné moderní letovisko. Rozhodně byste se měli vydat do starého města s jeho oslnivými památkami. A určitě se posaďte do trendy kavárniček, které zaplní centrum. V centru města se po rozlehlých náměstích a malebných uličkách lemovaných půvabnými sídly procházejí davy turistů. Atrakce jako St-Come Hotel, katedrála sv. Petra, botanická zahrada a četná muzea nesmí chybět ve vašem itineráři. Kromě hotelů různých úrovní nabízí resort turistům krásné pláže umístěné mezi modrými lagunami a písečnými kosami.
Nejlepší pláže s jemným pískem se nacházejí v blízkosti sousedních měst Palava-les-Flots a Carnon-Plage. Jedná se o kilometry dobře udržovaného pobřeží, ideální pro provozování vodních sportů a relaxaci v příjemné atmosféře. Na mnoha místech je jemný písek a mírný svah do moře. Cassis je malé rybářské letovisko umístěné v malebné zátoce obklopené impozantními a vysokými útesy. Turisté, kteří navštíví město, oceňují malebný přístav, barevné domy s útulnými kavárnami a příjemné písečné a kamenité pláže, kde můžete strávit mnoho hodin; mezi nimi vyniká městský de la Grande Mer, ale na nedalekých útesech najdete i klidnější místa. Vyplatí se zamířit i na méně přeplněné a divoké pláže v okolí Cap Canay. Město také láká turisty na festival vína pořádaný v září.

Saint-Tropez je báječné letovisko, které umožňuje bezesné noci mnoha turistům plánujícím dovolenou na Azurovém pobřeží. Významné osobnosti z celého světa světa mají své vily ve známé zátoce Millionaire Bay.Město se vyznačuje úzkými uličkami s mnoha zákoutími a domy vyzdobenými v teplých jižanských barvách.Nejvíce turistů se shromažďuje na přístavní promenádě,kde je nejvíce kaváren a zahrady s výhledem na moře. Středisko má uvolněnou atmosféru. Na náměstí Lis je krásný barevný květinový trh. Jako v každém luxusním letovisku i v Saint-Tropez se můžete hodiny vyhřívat na krásných plážích, oddávat se vodním sportům, plavit se na luxusní jachtě nebo se procházet po krásných promenádách. V místní citadele se nachází zajímavé muzeum. V létě se zde konají hudební festivaly. V okolí letoviska jsou krásné pláže. Snad nejlepší z nich: dlouhá, široká a písečná Plage de Pampellone na jihovýchodě města a o něco menší Plage Tahiti, která se nachází blíže centru. Na úpatí okolního mysu Cap Camarat leží méně frekventovaná písečná pláž Plage de Bonne Terrasse. Závěr je takový: Saint-Tropez je luxusní místo a dovolená zde stojí spoustu peněz.Cannes - pokud máte možnost relaxovat na Azurovém pobřeží, určitě byste měli navštívit nejkrásnější letovisko v této části Francie, kterou mnozí turisté oceňují pro její kosmopolitnost, slávu získanou díky Mezinárodnímu filmovému festivalu a bohatý noční život. Stačí se projít podél pobřeží, abyste byli okouzleni krásnými přístavy, zátokami a promenádou, která vede podél slunečné pláže. Velkolepou atmosféru města podtrhují také malebné kopce Le Suquet za luxusními hotely, z nichž každý má své pláže. Turisté toužící po koupání v moři mohou využít také písečné pláže poblíž Palais des Festivals. Veřejné pláže se také táhnou několik kilometrů podél vysokých bulvárů Jean Ibert a de Midi.

Po koupání v azurovém moři stojí za to se projít po Croisette, která vede podél přístavu, odkud odplouvají luxusní jachty do exkluzivního kasina. Kombinace luxusu a nádhery se prolíná s přímořským klimatem, písečnými plážemi a úzkými uličkami starého města. Cannes je „rákos“ rostoucí v okolí města, které bylo v devatenáctém století ještě obyčejnou vesnicí. V roce 1946 se zde konal první filmový festival, kterého se účastnily nejvýznamnější hvězdy spojené s kinem, uměním a showbyznysem. Kromě velkolepých bulvárů mohou turisté přijíždějící do města na krátkou návštěvu obdivovat také historickou část se středověkým hradem, kostel Notre Dame de Y'Esperance a také několik muzeí a galerií souvisejících s místní historií a uměním. Lákavý noční život, módní přehlídky na nábřežních bulvárech a skvělé restaurace, kde se můžete cítit jako filmová hvězda.