Nejnavštěvovanější muzea v Austrálii

Australské muzeum ukrývá obrovskou sbírku přírodních věd a kulturních artefaktů. Jeho přírodní historické exponáty představují kostru velryby a jeho světově proslulá kulturní sbírka zahrnuje staroegyptské mumie a artefakty z hrobek.

Sydney’s Powerhouse Museum je muzeum vhodné pro děti, které se věnuje vědě o technologii. Můžete být svědky úderu blesku nebo se naučit, jak fungují motory strojů.

1. Australské muzeum

Jedno z nejnavštěvovanějších muzeí v Austrálii, Australské muzeum, je centrem znalostí se třemi hlavními tématy, mezi něž patří kultury a historie domorodců a ostrovanů z Torres Strait Island, australská historie a společnost od roku 1788 a Austrálie a její životní prostředí. S řadou speciálních atrakcí včetně Phar Lapova srdce, navigačních nástrojů kapitána Cooka a čtvercových, obloukových a kulatých oken z Play School to není jen muzeum, je to zážitek!

Není žádným tajemstvím, že Austrálie má jedinečnou přírodní historii. Australské muzeum tomu odpovídá se sbírkami bumerangů, didgeridoo a košíků a také vycpanými ukázkami některých z nejnebezpečnějších tvorů v zemi. Je zde také vystavena obrovská škála minerálů a drahokamů, díky čemuž je toto muzeum jedním z nejlepších muzeí pro každého, kdo se zajímá o horniny a krystaly.

Národní muzeum Victorie – nejstarší muzeum Austrálie – má rozsáhlou sbírku umění a výstavu Oceánů, která upozorňuje na domorodé kultury tichomořského regionu. Je to také domov pro výstavu z první světové války, kde se návštěvníci mohou vžít do kůže 32 jedinců spřízněných s Anzac a sledovat jejich životy prostřednictvím řady interaktivních expozic.

Australské centrum pro pohyblivý obraz (ACMI), které se nachází na náměstí Federation Square, se sídlem v Melbourne je nejnavštěvovanějším muzeem na světě věnovaném filmu a digitální kultuře. Kromě toho, že je předním mezinárodním centrem pro studium a prezentaci současné australské a světové kinematografie, má rozsáhlou galerii se silnou stránkou figurativní, abstraktní a krajinomalby, jakož i soch a grafik. V průběhu roku se koná celá řada akcí a aktivit, takže bez ohledu na to, kdy navštívíte, najdete spoustu věcí, které můžete vidět a dělat.

Je nemožné seznámit se s památkami Austrálie za jeden den i za týden, ale maximální počet nových míst můžete vidět pomocí vypůjčeného auta na jednom z letišť v zemi. Například v Sydney si můžete pronajmout auto od 17 eur na den.

2. Muzeum Powerhouse

The Powerhouse Museum je jedním z nejnavštěvovanějších muzeí v Sydney. Muzeum má obrovské množství příznivců místních obyvatel, příchozích turistů a školních skupin. Muzeum je vlajkovou lodí Muzea užitého umění a věd v Austrálii a nabízí působivou sbírku technologií, designu, módy, umění, vědy a hudby s více než půl milionem položek k prozkoumání. Muzeum se nachází v srdci Sydney a je snadno dostupné ze všech hlavních turistických atrakcí, jako je Darling Harbour, Čínská čtvrť a Hlavní nádraží (Sydney Terminal).

Hlavním posláním muzea je „objevovat a inspirovat se lidskou vynalézavostí“. Muzeum nabízí rozmanitou sbírku a výstavy zahrnující historii, vědu, technologii, design a dekorativní umění, průmysl, dopravu a vesmírný průzkum. Muzeum také ukrývá významnou sbírku hmotného dědictví a příběhy australské kultury a životního stylu.

Muzeum se nachází v Ultimu a sídlí v přestavěné elektrárně na elektrickou tramvaj postavenou v roce 1902. Muzeum Powerhouse existuje od roku 1988 a prošlo kompletní přestavbou. Nové muzeum Powerhouse je navrženo podle mezinárodních muzejních standardů a bude mít rozšířené prostory galerie, hlavní městský prostor spojující muzeum s The Goods Line a zvětší otevřený veřejný prostor pro venkovní programy.

Muzeum nabízí mnoho zábavných a vzdělávacích aktivit pro děti. K dispozici je řada interaktivních exponátů a výstav, workshopy pro děti ve věku 7–11 let a řada speciálních akcí a představení, která předvádějí to nejlepší ze sbírek muzea. Výstava Wiggles je u dětí vždy hitem a vesmírná laboratoř s nulovou gravitací je pro ně skvělým způsobem, jak zažít vzrušení z létání.

3. Australské sportovní muzeum

Aussie Sports Museum odhaluje milostný vztah země ke sportu a některé z jejích největších atletických triumfů. Toto muzeum, které se nachází uvnitř slavného melbournského kriketového hřiště, láskyplně známého jako MCG, oslavuje australské sportovní dědictví výstavami a památkami z významných událostí, jako je australský fotbal, kriket a letní olympijské hry. Muzeum také obsahuje památky z jiných sportů, jako je tenis, nohejbal, rugby a golf.

Toto je nejlepší muzeum, které můžete v Sydney navštívit, abyste získali dokonalý kulturní zážitek. Uvidíte některé z nejúžasnějších obrazů, soch a grafik od některých z nejpozoruhodnějších australských umělců. Toto je muzeum, kde budete chtít strávit více než pár hodin, abyste se mohli ponořit do děl a dozvědět se o lidech, kteří je vytvořili.

Kromě vystavování současného umění má toto muzeum některé z nejdůležitějších archeologických a etnografických sbírek v zemi. Je zde také největší sbírka domorodého umění a nabízí řadu dalších exponátů včetně asijských, evropských a tichomořských uměleckých děl. Toto muzeum je jedním z nejoblíbenějších v Austrálii a musí ho navštívit každý fanoušek umění.

Toto muzeum je jedním z nejnavštěvovanějších muzeí v Austrálii a v Melbourne musíte navštívit. Je plná neuvěřitelných interaktivních výstav, které jistě nadchnou každé dítě i dospělého. Od her pro virtuální realitu po interaktivní učení, toto je místo pro každého, kdo se chce bavit a zároveň se učit!

4. Národní námořní muzeum

Austrálie je zvláštní země se starověkými domorodými kulturami, drsnými přírodními stanovišti a drsnou historií britských trestanců, takže nikoho nepřekvapí, že se může pochlubit některými docela fascinujícími muzei. Sydney si dělá nárok na ódu na námořní historii a kulturu, největší sbírku starožitností na jižní polokouli a dokonce i muzeum věnované koalám!

Národní námořní muzeum (které sídlí v MCG) nabízí jedinečný pohled do bohaté historie našeho národa s výstavami, jako je Síň slávy sportu Austrálie a Australská kriketová síň Sláva. Je zde také uloženo 3 500 artefaktů, jako jsou trofeje z Melbourne Cupu a olympijské medaile, plus interaktivní zážitky a hologramy sportovních legend, jako jsou Shane Warne a James Hird.

Pokud jste milovníkem umění, měli byste navštívit Národní galerii Victoria – je to jedno z největších muzeí umění v Austrálii a je domovem rozsáhlé sbírky obrazů, soch a grafik, včetně děl od umělci jako Monet, Rembrandt a van Gogh. NGV je rozděleno do dvou různých míst, přičemž NGV International vystavuje současné umění z Evropy a Asie a Ian Potter Center, které vystavuje tradičnější umění domorodců a obyvatel ostrova Torres Strait.

Jakmile zamíříme do post-Covidového světa s mnoha národy, které ruší omezení koronaviru, bude zajímavé sledovat, zda se návštěvníci budou i nadále hrnout do našich muzeí. S postupem roku můžeme očekávat obnovení počtu návštěvníků v našich 10 nejnavštěvovanějších muzeích v Austrálii a možná i několik nováčků, kteří se do seznamu probojují. Užijte si čas návštěvy muzeí naší neuvěřitelné země a šťastné cesty!

5. Nicholsonovo muzeum

Australské národní muzeum se nachází v Canbeře a je domovem největších australských uměleckých sbírek. To zahrnuje umění domorodců a obyvatel Torres Strait Islander, stejně jako díla z Asie a Pacifiku. Návštěvníci si mohou prohlédnout i díla z moderní Austrálie a Evropy. Exponáty muzea zkoumají historii země prostřednictvím jejích uměleckých děl a také to, jak se Austrálie vyvíjela z hlediska kulturní identity a sociálních změn.

Muzeum musí navštívit každý, kdo rád pozná historii a kulturu země. Muzeum má také řadu interaktivních a vzdělávacích exponátů, které jistě zaujmou všechny věkové kategorie. K dispozici je také kavárna a obchod se suvenýry, což z něj dělá ideální místo, kde si můžete vychutnat lahodnou kávu nebo lehké občerstvení.

Vzhledem k tomu, že pandemie koronaviru začíná slábnout, mnoho muzeí se znovu otevírá a připravuje se na boom v počtu návštěvníků. Některá města a státy jsou populárnější než jiné, ale o umístění v první desítce bojují také venkovské komunity. Na seznam se dostaly Západoaustralské námořní muzeum v Perthu a Národní centrum Anzac v Albany spolu s Národní galerií Victoria v Melbourne a Darwinovým australským přírodovědným muzeem.

Nejnavštěvovanější muzea v Austrálii jsou odrazem vášně země pro umění a vědu. Ať už se jedná o natáčení úžasného obrazu nebo přiblížení se k některým prehistorickým tvorům, v nejnavštěvovanějších australských muzeích si každý najde něco. Takže vypadněte a začněte objevovat! Návštěva nejnavštěvovanějších australských muzeí je skvělý způsob, jak se dozvědět více o zemi a její bohaté historii. Tato zkušenost vám jistě zanechá lepší porozumění tomuto krásnému národu.