De mest besökta museerna i Australien

Australiens museum har en enorm samling av naturvetenskapliga och kulturella artefakter. Dess naturhistoriska utställningar har ett valskelett och dess världsberömda kultursamling inkluderar forntida egyptiska mumier och gravartefakter.

Sydney's Powerhouse Museum är ett barnvänligt museum som är tillägnat teknikvetenskapen. Du kan bevittna ett blixtnedslag eller lära dig hur maskinmotorer fungerar.

1. Australian Museum

Ett av de mest besökta museerna i Australien, Australian Museum är ett kunskapscentrum med tre huvudteman som inkluderar aboriginernas och Torres Strait Islanders kulturer och historia, australiensisk historia och samhället sedan 1788, och Australien och dess miljö. Med en rad speciella attraktioner inklusive Phar Laps hjärta, Captain Cooks navigationsinstrument och fyrkantiga, välvda och runda fönster från Play School är detta inte bara ett museum, det är en upplevelse!

Det är ingen hemlighet att Australien har en unik naturhistoria. Australiens museum gör rättvisa åt detta, med samlingar av bumeranger, didgeridoos och korgar samt uppstoppade rekreationer av några av landets mest dödliga varelser. Det finns också ett stort utbud av mineraler och ädelstenar på utställning, vilket gör detta till ett av de bästa museerna för alla som är intresserade av stenar och kristaller.

The National Museum of Victoria – Australiens äldsta museum – har en omfattande konstsamling och en oceanisk utställning som lyfter fram Stillahavsregionens inhemska kulturer. Det är också hemmet för en WWI-utställning där besökare kan kliva in i 32 Anzac-relaterade individers skor och följa deras liv genom en serie interaktiva skärmar.

Beläget på Federation Square, det Melbourne-baserade Australian Centre for the Moving Image (ACMI) är världens mest besökta museum tillägnat film och digital kultur. Förutom att vara ett ledande internationellt centrum för studier och presentation av samtida australiensisk och global film, har den ett omfattande galleri med styrka inom figurativa, abstrakta och landskapsmålningar samt skulpturer och tryck. Det finns ett stort utbud av evenemang och aktiviteter under hela året, så oavsett när du besöker kommer du att hitta mycket att se och göra.

Det är omöjligt att bekanta sig med sevärdheterna i Australien på en dag, såväl som på en vecka, men du kan se maximalt antal nya platser med hjälp av en hyrbil på någon av landets flygplatser. I Sydney kan du till exempel hyra en bil från 17 euro per dag.

2. Powerhouse Museum

The Powerhouse Museum är ett av Sydneys mest besökta museer. Museet har ett stort anhängare av lokalbefolkningen, inkommande turister och skolgrupper. Museet är en flaggskeppsplats för Museum of Applied Arts and Sciences i Australien och rymmer en imponerande samling av teknik, design, mode, konst, vetenskap och musik med över en halv miljon föremål att utforska. Museet är beläget i hjärtat av Sydney och är lätt att nå från alla stora turistattraktioner som Darling Harbour, Chinatown och Central Station (Sydney Terminal).

Museets huvuduppdrag är "Att upptäcka och inspireras av mänsklig uppfinningsrikedom". Museet har en mångsidig samling och utställningar som spänner över historia, vetenskap, teknik, design och konst, industri, transport och rymdutforskning. Museet har också en betydande samling av materiellt arv och berättelser om australiensisk kultur och livsstil.

Museet ligger i Ultimo och är inrymt i en ombyggd elektrisk spårvagnskraftstation byggd 1902. The Powerhouse Museum har funnits sedan 1988 och har genomgått en total ombyggnad. Det nya Powerhouse-museet är designat enligt internationella museistandarder och kommer att ha utökade galleriutrymmen, ett stort stadsrum som förbinder museet med The Goods Line, och öka det öppna offentliga utrymmet för utomhusprogram.

Museet har många roliga och lärorika aktiviteter för barn att njuta av. Det finns en rad interaktiva utställningar och visningar, workshops för barn i åldrarna 7-11 och en rad speciella evenemang och föreställningar som visar upp det bästa av museets samlingar. Wiggles-utställningen är alltid en hit bland barnen och rymdlabbet med noll gravitation är ett utmärkt sätt för dem att uppleva spänningen med att flyga.

3. Australian Sports Museum

Aussie Sports Museum avslöjar landets kärleksaffär med sport och några av dess största atletiska triumfer. Beläget inne på den berömda Melbourne Cricket Ground, kärleksfullt känd som MCG, hyllar detta museum Australiens idrottsarv med utställningar och minnen från stora evenemang som australisk fotboll, cricket och olympiska sommarspelen. Museet innehåller också minnen från andra sporter som tennis, netboll, rugbyliga och golf.

Detta är det bästa museet att besöka i Sydney för den ultimata kulturupplevelsen. Du kommer att få se några av de mest fantastiska målningarna, skulpturerna och trycken från några av Australiens mest anmärkningsvärda konstnärer. Det här är ett museum där du vill spendera mer än några timmar bara så att du kan njuta av verken och lära dig om människorna som skapade dem.

Förutom att visa upp samtida konst har detta museum några av de viktigaste arkeologiska och etnografiska samlingarna i landet. Det rymmer också den största samlingen av aboriginsk konst och har en mängd andra utställningar, inklusive konstverk från Asien, Europa och Stillahavsområdet. Detta museum är ett av de mest populära i Australien och ett måste för alla konstfantaster.

Detta museum är ett av de mest besökta museerna i Australien och ett måste att besöka i Melbourne. Den är fylld med otroliga interaktiva utställningar som säkerligen kommer att fascinera alla barn eller vuxna. Från virtuell verklighetsspel till interaktivt lärande, det här är platsen för alla som vill ha kul och lära sig samtidigt!

4. National Maritime Museum

Australien är ett märkligt land, med uråldriga inhemska kulturer, hårda naturliga livsmiljöer och grov brittisk fängelsehistoria, så det borde inte komma som någon överraskning att det har några ganska fascinerande museer. Sydney gör anspråk på en ode till maritim historia och kultur, den största samlingen av antikviteter på södra halvklotet och till och med ett museum tillägnat koalor!

National Maritime Museum (som är baserat på MCG) erbjuder en unik inblick i vår nations rika historia med utställningar som Sport Australia Hall of Fame och Australian Cricket Hall of Berömmelse. Den rymmer också 3 500 artefakter som Melbourne Cup-troféer och olympiska medaljer plus interaktiva upplevelser och hologram av sportlegender som Shane Warne och James Hird.

Om du är en älskare av konst bör du besöka National Gallery of Victoria – det är ett av de största konstmuseerna i Australien och är hem för en omfattande samling målningar, skulpturer och tryck inklusive verk av artister som Monet, Rembrandt och van Gogh. NGV är uppdelad i två olika platser, med NGV International som visar samtidskonst från Europa och Asien och Ian Potter Center som visar upp mer traditionell konst från aboriginer och Torres Strait Islander.

När vi går in i en post-Covid-värld med många nationer som häver begränsningar av coronaviruset, kommer det att bli intressant att se om besökare fortsätter att strömma till våra museer. Allt eftersom året fortskrider kan vi förvänta oss ett återupptagande av besökssiffrorna på våra topp 10 mest besökta museer i Australien och kanske några nykomlingar på väg in på listan. Njut av din tid med att besöka vårt otroliga lands museer och trevliga resor!

5. Nicholson Museum

Beläget i Canberra, Australian National Museum är hem för Australiens största konstsamlingar. Detta inkluderar konst från Aboriginal och Torres Strait Islander, samt verk från Asien och Stilla havet. Besökare kan också se verk från moderna Australien och Europa. Museets utställningar utforskar landets historia genom dess konstverk, samt hur Australien har utvecklats när det gäller kulturell identitet och social förändring.

Museet är ett måste-besök för alla som älskar att lära sig om landets historia och kultur. Museet har också en mängd interaktiva och pedagogiska utställningar som säkert kommer att fascinera alla åldrar. Det finns också ett kafé och en presentbutik, vilket gör det till det perfekta stället att njuta av utsökt kaffe eller ett lätt mellanmål.

När coronaviruspandemin börjar avta, öppnar många museer igen och förbereder sig för en boom i antalet besökare. Vissa städer och delstater är mer populära än andra, men landsbygdssamhällen har också tävlat om platser bland de tio bästa. Perths Western Australian Maritime Museum och Albany's National Anzac Center kom båda med på listan, tillsammans med Melbournes National Gallery of Victoria och Darwins Australian Museum of Natural History.

De mest besökta museerna i Australien är en återspegling av landets passion för konst och vetenskap. Oavsett om det handlar om att ta in en fantastisk målning eller komma på nära håll med några förhistoriska varelser, finns det något för alla på Australiens mest besökta museer. Så, gå ut och börja utforska! Att besöka Australiens mest besökta museer är ett bra sätt att lära sig mer om landet och dess rika historia. Upplevelsen kommer säkert att ge dig en bättre förståelse för denna vackra nation.